Het ontwerp van een houtwerkbank

Wooden workbench for furniture makers (http://www.houten-werkbank.nl/)

Na flink op Pinterest te hebben rondgestruind en een bezoek te hebben gebracht aan http://www.houten-werkbank.nl/ heb ik een uiteindelijk ontwerp gemaakt van de houtwerkbank die ik voor mezelf wil gaan maken.

Hoewel timmermanswerkbanken en meubelmakerswerkbanken doorgaans gemaakt worden van beukenhout, kies ik ervoor om vurenhout te gebruiken. Ik houd hier in mijn ontwerp wel rekening mee door voor een veel massievere constructie te kiezen.

Deze tijdelijke werkplek zal worden vervangen door de werkbank

Deze tijdelijke werkplek zal worden vervangen door de werkbank

De houtwerkbank zal tussen drie muren komen te staan en zal een blad krijgen hebben van ongeveer 220 cm bij 80 cm. Ik verwacht dat ik er vooral staand aan zal werken en om die reden neem ik de werkhoogte van ons aanrechtblad als hoogte over. Deze is 95 cm.

Deze schets geeft een idee van de opbouw en maten van de werkbank.

Deze schets geeft een idee van de opbouw en maten van de werkbank.

Mijn idee is om een drietal stevige staanders te maken, zoals die links in de ontwerpschets te zien is. De staander in het midden zal iets afwijken van de andere twee staanders om ruimte te bieden voor de in het midden geplaatste bankschroef.

Het werkblad zal bestaan uit een elftal aan elkaar gelijmde (geschaafde) vurenhouten balken (44×70) met daarop een 12 mm dikke multiplex plaat. De totale dikte bedraagt daarmee net geen 6 cm. Om dit verlijmde pakket heen komt een hardhouten lijst; voor de afwerking en om het zachte vurenhout te beschermen.

Het werkblad zal met elk van de staanders worden verbonden door middel van bouten en moeren, zodat het geheel demontabel blijft voor het geval dat nodig is. Onderlangs worden op dezelfde manier twee balken aan de staanders verbonden, voor de stevigheid. In de ruimtes onder het werkblad, passen links en rechts van de bankschroef (als het goed is) precies twee IKEA kastjes uit het IVAR kasten-systeem.

Ik hoop op deze manier een stevige en goed werkbare houtwerkbank te maken, die optimaal de ruimte in onze bijkeuken benut en ook nog eens betaalbaar is.
No Comments


You can leave the first : )Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses cookies. By continuing to use this website you agree to their use.